Asigurari auto RCA

Asigurari Online
Asigurari de viata
Asigurari persoane
Asigurari auto RCA
Asigurari auto CASCO
Asigurari raspunderi civile
Asigurari imobile, locuinte, terenuri
Home > Informatii asigurari RCA

Informatii asigurari RCA

De ce este important acest tip de asigurare?

Accidente se pot intampla oricand si oricui. Iar de multe ori, despagubirile pentru pagubele pe care le provoci ca sofer se ridica la sume considerabile, pe care trebuie sa le platesti indiferent daca dispui de ele sau nu. Pentru a te proteja, asigurarea RCA plateste pentru prejudiciile pe care le-ai cauzat, fie ele pagube materiale sau vatamari corporale.

Cine se poate asigura?

Poti incheia o polita de asigurare RCA (Raspundere Civila Auto) daca esti o persoana fizica sau juridica care detine autovehicule inmatriculate in Romania. Decizia nr. 788/25.08.2008 emisa de CSA, prevede urmatoarele:

 1. Este interzisa incheierea asigurarilor RCA pentru vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in alte state decat Romania.
 2. In toate cazurile in care se solicita incheierea unei asigurari obligatorii RCA, pentru vehicule care urmeaza a fi inmatriculate/inregistrate in Romania, acestea se vor incheia numai daca asiguratul prezinta documente legale, care sa ateste ca formalitatile de inmatriculare/ inregistrare in Romania sunt in curs de desfasurare si nu doar la nivel declarativ sau de intentie (de ex.: dovada platii taxelor vamale unde este cazul, dovada luarii in evidenta fiscala, dovada platii taxei de poluare, formalitati RAR, etc.).

Pentru ce riscuri poti incheia asigurarea?

Polita de asigurare RCA ofera protectie pentru prejudiciile de care asiguratul sau persoanele cuprinse in asigurare raspund, in baza legii, fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule pe teritoriul Romaniei, si anume:

 • deces sau vatamare corporala
 • avarii sau distrugeri ale unor bunuri (inclusiv autovehicule)

Ce despagubiri se acorda?

Pentru asigurarile de raspundere civila, despagubirile se platesc nemijlocit persoanelor fizice sau juridice pagubite, in masura in care acestea nu au fost despagubite de asigurat:

 • sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanelor pagubite pentru riscurile de mai sus
 • cheltuielile facute de asigurat in procesul civil

Atentie! Pentru perioada urmatoare, limitele indemnizatiilor acordate de asiguratori sunt stabilite prin Norme ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor la umatoarele valori:

 • pentru vatamari corporale si deces limita este de 2.500.000 Euro pe 2010, 3.500.000 Euro pe 2011 si 5.000.000 Euro in 2012;
 • pentru pagube materiale limita este de 500.000 Euro pe 2010, 750.000 Euro pe 2011 si 1.000.000 Euro in 2012.

Agentia de asigurari Zurich Broker iti ofera consiliere competenta privind situatia ta specifica.

Solicita o intalnire cu unul din reprezentantii nostri pentru a incheia o polita de asigurare auto RCA, completand formularul de comanda on-line. Vei fi contactat in cel mai scurt timp de un consultant.4 comentarii la Informatii asigurari RCA

 1. Andrei Barbu spune:

  Am nevoie de o informatie legata de asigurarea RCA. Mi-a expirat RCA-ul de curand, insa nu voi avea bani sa-mi cumpar altul pana in ianuarie. Ce se intampla daca circul fara sa am asigurare RCA?

 2. Zurich Broker spune:

  Daca esti proprietarul vehiculului si decizi sa circuli cu el fara RCA, trebuie sa stii ca te expui mai multor riscuri.

  In primul rand, savarsesti o contraventie pentru care poti primi o amenda intre 1.000 si 2.000 de lei; in al doilea rand, lipsa asigurarii RCA se pedepseste si prin retinerea certificatului si a placutelor de inmatriculare. Desigur, dupa ce inchei asigurarea contraventie la Politie, acestea iti vor fi inapoiate.

  Pe langa amenzi, (de care nu poti scapa, e foarte usor pentru politisti sa afle daca ai asigurarea RCA sau nu), te expui si la riscurile obisnuite lipsei de asigurare. Asta inseamna ca in cazul provocarii unui accident, vei plati daunele in intregime. Si stim cu totii cat de mari pot fi acestea.

  Sfatul nostru este sa inchei totusi o polita RCA. Iti punem la dispozitie un calculator de asigurari RCA, completeaza-l si vei vedea ca asigurarile RCA pot fi mai ieftine decat crezi:

  http://www.agentie-asigurari.ro/asigurare-auto-rca-calculator-online/

  Echipa Zurich Broker

 3. Horia Dinu spune:

  Am avut un accident acum o luna, accident in urma caruia a trebuit sa bag masina intr-un service recomandat de compania de asigurare la care si-a facut celalalt sofer RCA-ul, iar compania de asigurari trebuia sa-mi plateasca reparatiile. Insa n-am fost de loc multumit de ce-au facut cei de la service, si vreau sa duc masina in alta parte, dar compania de asigurare imi spune ca nu-mi plateste reparatia daca merg in alta parte. Ce sa fac, ca masina nu poate fi folosita in starea in care este? Ce sanse am sa mi se rezolve problema daca fac reclamatie la CAS?

  • Zurich Broker spune:

   O reclamatie la CAS care priveste sesizari privind calitatea reparatiilor efectuate in unitatile service nu va va ajuta, pentru ca rezolvarea problemelor de acest gen nu tine de competenta CAS.

   Puteti desigur sa discutati cu compania de asigurare care a incheiat RCA-ul si cu service-ul auto; insa daca nu reusiti o rezolvare a situatiei pe cale amiabila, singura solutie care va ramane este sa mergeti cu masina la un alt service si sa achitati reparatiile, urmand apoi sa va adresati instantei de judecata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>