Asigurari auto RCA

Asigurari Online
Asigurari de viata
Asigurari persoane
Asigurari auto RCA
Asigurari auto CASCO
Asigurari raspunderi civile
Asigurari imobile, locuinte, terenuri
Home > News > Pretul asigurarilor RCA in 2011 – creste sau scade?

Pretul asigurarilor RCA in 2011 – creste sau scade?

Zvonul este ca RCA-ul va creste cu 50% incepand din ianuarie. Asiguratorii sustin insa ca pretul RCA ar putea creste cu maxim 5-10%, dar cel mai probabil va ramane la fel sau va scadea.

Ce spun companiile de asigurare.

Chiar daca in mass-media a fost vehiculata ideea maririi pretului RCA cu 50%, asiguratorii sunt mai rezervati in a face pronosticuri. Unii dintre ei cred ca marirea RCA-ului e inevitabila, insa nu va creste mai mult de 5-10%. Altii cred ca preturile RCA vor scadea datorita competitiei acerbe de pe piata asigurarilor. De fapt, asiguratorii au multe motive sa doreasca cresterea primelor, insa stirile care prezic cresteri semnificative ale RCA-ului apar in fiecare an, si sunt de obicei exagerate.

“Cifrele la 9 luni din acest an privind activitatea de asigurari obligatorii RCA arata faptul ca prima medie subscrisa pe contract a fost cu doar 5% mai mare decat in perioada similara a anului anterior, crestere care a fost erodata de inflatie. Aceasta este practic cresterea medie resimtita de asigurati, chiar daca scumpirile vehiculate la sfarsitul anului trecut faceau referire la valori mult mai mari.” Angela Toncescu, presedintele CSA.

De ce ar creste pretul RCA in 2011?

Valoarea medie a RCA-ului in Romania este de 110 euro, una din cele mai mici din Europa. Asiguratorii sustin ca aceste preturi sunt prea mici si nu le acopera costurile, iar pretul RCA-ului trebuie sa se alinieze la preturile europene. In plus, in fiecare an pretul RCA-ului trebuie sa acopere atat costul inflatiei, cat si cresterile preturilor service-ului auto.

De asemenea, pentru stabilirea noului pret, asiguratorii trebuie sa ia in calcul despagubirile de anul trecut (mult mai mari decat in anii precedenti), cresterea limitei de despagubiri si rata de dauna in crestere. In 2011, limita de raspundere va creste de la 500.000 de euro la 750.000 pentru pagube materiale si de la 2.500.000 euro la 3.500.000 pentru vatamari corporale si deces.

In ceea ce priveste daunalitatea, pe langa faptul ca a crescut in ultimul an, se preconizeaza ca va continua sa creasca si in anii urmatori. Iar pretul RCA-ul va continua sa creasca atata vreme cat rata de dauna ramane la cote ridicate.

In concluzie.

Pretul RCA va creste, insa deocamdata nimeni nu stie procentul exact. Chiar daca sumele vor diferi de la o companie la alta, procentul minim va fi cel mai probabil 5%. In plus, procentul de 50% vehiculat in presa nu este confirmat nici de companiile de asigurare, nici de CSA; ba mai mult, unele companii se pregatesc sa scada pretul RCA-ului, chiar daca in felul acesta isi asuma o pierdere. In principal, companiile vor scadea preturile in functie de masina si de categoria sociala din care faci parte – pensionarii, bugetarii si parintii sunt vizati in mod special pentru scaderea RCA-ului.

Surse:

UNSAR Wall-Street avocatnet.ro asigura-ma.ro stirileprotv.ro2 comentarii la Pretul asigurarilor RCA in 2011 – creste sau scade?

  1. Ionescu Marin spune:

    Cum adica parintii primesc reducere la RCA? La ce firma de asigurare se intampla asta?

  2. Zurich Broker spune:

    Toti parintii beneficiaza de o reducere la achizitionarea unei asigurari RCA Generali. Reducerea poate fi pana la 25%, si poate fi insotita de reduceri de pana la 30% pentru alte asigurari Generali achizitionate (imobile, CASCO, de viata, s.a.m.d.) Vom reveni cu un articol despre reducerile oferite de asiguratori in aceasta perioada, cui se adreseaza si in ce conditii.

    Echipa Zurich Broker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>