Asigurari auto RCA

Asigurari Online
Asigurari de viata
Asigurari persoane
Asigurari auto RCA
Asigurari auto CASCO
Asigurari raspunderi civile
Asigurari imobile, locuinte, terenuri
Home > News > Prima scadere!

Prima scadere!

In primele trei luni ale anului precedent consemnam, pentru prima oara in istoria recenta a asigurarilor din Romania, o medie de crestere a pietei exprimata printr-o singura cifra. Dupa primele trei luni ale anului in curs rezultatele indica, din pacate, tot o premiera nedorita: o scadere de circa 12% in moneda europeana, potrivit Revistei INSURANCE Profile.

Primele trei luni ale anului in curs au marcat si prima scadere consemnata in ultimii ani pe piata asigurarilor. Asiguratorii romani au subscris cu circa 80 mil. EUR mai putin decat au facut-o in perioada similara a anului trecut. Raportat la cifrele in moneda europeana, scaderea este accentuata de diferenta de curs dintre perioadele analizate (4,27 RON pentru 1 EUR in T1/2009, respectiv 3,67 RON pentru 1 EUR in T1/2008).

Asadar, in moneda europeana, piata a scazut cu 12,33% in timp ce, real, in lei, scaderea consemnata a fost de circa 5%, in conditiile in care rata inflatiei luata in calcul a fost de 6,71%. Dupa ce, in primul trimestru al anului 2007, remarcam prima rata de crestere a pietei scrisa cu o singura cifra, iata ca finele lunii martie a anului in curs ne face martorii primei scaderi consemnate pe piata asigurarilor din Romania.

Din pacate, evolutia pietei asigurarilor de viata a fost inferioara mediei pietei asigurarilor. Scaderea in moneda europeana consemnata pe acest segment (-16%) a fost cu aproape 4 puncte procentuale superioara scaderii pietei, ceea ce a condus la diminuarea ponderii asigurarilor de viata in totalul industriei asigurarilor pana la 16,6%, de la 18,35% cat reprezentau asigurarile de viata in perioada similara a anului 2008.

“Sunt cateva companii, ca de exemplu ARDAF si BT Asigurari, care au renuntat la asigurarile de viata si este posibil ca acesta sa fie motivul scaderii. Ne asteptam la cresteri pe segmentul asigurarilor de viata si imi place sa cred ca pana la sfarsitul anului vom avea o evolutie pozitiva de pana la 10% pe acest segment. Pentru moment, piata asigurarilor de viata s-a stabilizat si nu mai putem vorbi de rezilieri”, a precizat Presedintele CSA, Angela TONCESCU, la Ziua PIETELOR INTERNATIONALE din cadrul FIAR 2009.

Din 39 de companii de asigurare care ne-au transmis date comparabile, doar 12 au consemnat evolutii pozitive, restul au inregistrat scaderi ale subscrierilor. 7 dintre primele 10 companii, ierarhizate in ordinea primelor brute subscrise din asigurari de viata si non-viata, cumulat, au consemnat scaderi ale afacerilor.

Asigurarile generale au scazut si ele, dar nu asa de abrupt precum asigurarile de viata. Reprezentand mai bine de 83% din industria asigurarilor, adica cu aproape 2 puncte procentuale mai mult decat ponderea pe care o detineau la finele perioadei corespondente a anului trecut, asigurarile generale s-au diminuat cu 11,6% nominal in moneda europeana, respectiv cu 4,18% real in lei.

Cele mai semnificative diminuari ale volumului primelor brute subscrise au fost inregistrate pentru asigurarile de daune la proprietati (-85,62%), de credite si garantii (-38,31%), alaturi de CASCO (-16,56%).

Asiguratorii au subscris pe segmentul CASCO Auto aproape 190 mil. EUR, cu aproape 38 mil. EUR mai putin decat subscrierile realizate pe acest segment in primul trimestru al anului trecut. Si, daca in perioada amintita, cresterea din asigurarile CASCO se apropia de 37%, in primele trei luni ale anului in curs, pe segmentul analizat, s-a consemnat o scadere de 16,56%. Indicatorii de evolutie consemnati s-au concretizat intr-o scadere a ponderii detinute de asigurarile CASCO in totalul subscrierilor, de la 34,31% in T1/2008 pana la 33,09% in primele trei luni ale lui 2009.

Cea mai semnificativa scadere, in valoare relativa, au inregistrat-o asigurarile de daune la proprietati: -86% – in timp ce cresterea din perioada similara a anului trecut era de aproape 8%. Clasa de asigurari amintita a scazut de la 3,3% pondere in piata pana la 0,6%. Dintre clasele de asigurari cu pondere in piata apropiata de sau care depaseste 1%, singurele categorii pentru care s-a consemnat crestere au fost: incendii si calamitati (+9,58%), accidente si boala (+13,73%) si asigurari de raspundere civila (+20,52%).Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>